keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vähän mietintää...

Tuleeko huskyjen karvojen ajelemisesta joku uusi "buumi"? Eikö huskyt enää kesäisin pärjää omalla turkillaan, vaan ne pitää ajella pois? Itse henkilökohtaisesti vierastan koko asiaa. Nyt on toukokuun loppu ollut lämmin. Koiralta ajellaan karvat. Mitäs, jos loppukesä onkin viileä? Syksy tulee aikaisin, on märkää ja kylmää. Kerkeekö koira kasvattamaan turkin takaisin, että pärjää? Wilmaltahan ajeltiin tammikuun alkupuolella karvoja pistohaavojen ympäriltä. Ja vieläkin on kolot näkyvissä. Joten aikaa vievää turkin takaisin kasvattaminen on. Turkki suojaa myös ihon palamiselta, hyönteisten puremilta jne. Olettaisin, että koirat itse vaihtaa talvikarvan kesäkarvaan, kun aika on oikea. Ainakin meidän koirat tekee niin. ;) Toivoisin muilta kommentteja asiasta. Ajelisitko sinä huskylta karvat pois? Toki ymmärrän terveydelliset asiat, jos turkki pitää ajella, niin sitten se pitää. Mutta ajelisitko siitä syystä, että "koiran vain on kuuma kesällä?

Toinen asia, mikä mieltäni on askarruttanut näillä helteillä on koirien liikutus. Voin suoraan myöntää, että meillä on ollut hiljaista. ;) Päivisin koirat makaa, ottaa rennosti, ja tuntuvat jopa nauttivan joutenolosta. Päätänsä nostavat, jos joku tulee pihaan, ja jatkavat loikoilua. Joo, on niillä varmasti kuumakin, mutta sen mukaan sitten elävätkin. Rauhassa. Viileimmillä ilmoilla käydään kävelylenkeillä, tai annan osan koirista juosta vapaana. Ja sekin on vain rauhallista jolkottelua. Koirapuistossa käydään. Tarhassa touhuillaan yhdessä. Ei puhettakaan, että yli 15 asteen lämmöillä mentäisiin vaikka pyöräilemään. Jokaisen huskyharrastajan tulisi tietää, mitä niin lämmin ilma voi huskylle tehdä, pienessäkin ajassa. Tuo 15 asteen rajan sain kuulla melkein heti, kun huskyja rupesin harrastamaan. Huskyt on ARKTISIA VETOKOIRIA, eikä niiden kuulu ahertaa kesäkautena! Minkä takia joidenkin pitää tietentahtoen pilata koiransa? 

Ja tästä koirien pilaamisesta pääsen sitten vielä siihen aiheeseen, että miksi huskyjen ei anneta rauhassa kasvaa pennusta isoksi? Miksi on niin kiire saada pentu valjakkoon juoksemaan? Miksi on kiire alottaa pennun vedätys? Eikö kukaan ole kertonut, mitä liian aikaisin vedättämisen aloittaminen aiheuttaa koiralle? Hetken päästä koiraa ei enää kiinnostakaan vedättäminen, koska se on loppuunkulutettu, ennenkuin harrastuksen kunnolla edes kuuluisi päästä alkuun. Kasvuhäiriöitä, jalkavikoja jne jne. Kunpa ihmiset malttaisivat odottaa! Koiran kanssa on pitkä elämä aikaa harrastaa, vaikka harrastuksen alottaisi sitten vasta, kun pentu on lähemmäs vuoden. Sitä ennen voi pennulle hihnan kanssa kävellen opettaa suuntia, totutella vetovaljaisiin yms. Mutta pennun kuuluu antaa olla pentu! 

UGH! Olen puhunut. Ja olen onnellinen siitä, että mulla on tarhassa neljä innokasta ja nuorta vetokoiraa, jotka kuitenkin osaavat ottaa rennosti ilman suuria energiankulutuksia kesällä. ;)
Ja kertokaa toki, olenko pahasti väärässä. Mä otan neuvoja ja vinkkejä kokeneemmilta vastaan mielelläni. :D

2 kommenttia:

  1. Nyt puhut täyttä asiaa ! Ei voi muuta sanoa kun että oon niin samaa mieltä kaikesta/kaikista aiheista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huskyt on erittäin hieno rotu, jolla on hieno käyttötarkoitus. Ja sellaisena se tulee pitää. :)

      Poista